Involucrar, connectar i ensenyar per a la inclusió: La comunitat educativa enfront del càncer infantil

El càncer infantil és una malaltia que pot afectar qualsevol nen, exposant-lo en uns tractaments a vegades molt agressius, sense un èxit assegurat. Fins i tot els qui ho superen, poden presentar seqüeles físiques, socials i emocionals. Totes aquestes seqüeles influeixen clarament en el futur dels nens, en la seva autoestima i relacions socials.

L’escola té un paper molt important en la vida de tots els nens. Passen moltes hores en el dia, compartint, experimentant i aprenent amb nenes i nens de la mateixa edat. En el cas dels pacients de càncer infantil, és fonamental que l’escola els proporcioni un acompanyament per a aconseguir el seu desenvolupament integral.

Per consegüent, la Fundació LA NINETA DELS ULLS, el col·legi SAPERE AUDE, i l’entitat experta en metodologies inclusives REDTREE creem aquest projecte precisament per a fer costat al desenvolupament i inclusió ple d’aquests nens en dotar a escoles d’infantil i primària d’eines d’alta qualitat amb: un mètode innovador i efectiu que ajuda docents a fer que les seves classes siguin igualitàries per a aquests nens; materials i recursos que permet implementar aquest mètode; resultats d’aprenentatge per als participants; i una xarxa sostenible que permet a aquests nens viure de manera plena.

El nostre objectiu és assegurar que l’ajuda i el suport que es presta a aquests nens i nenes és de la major qualitat possible, especialment des de la comunitat educativa (docents, companys, i personal del centre), dotant-la d’eines i mètodes d’alta qualitat per a aconseguir-lo. Després de dur a terme el projecte no sols aconseguim donar a escoles d’infantil i primària les eines necessàries per a donar suport al bon desenvolupament educatiu i inclusió d’aquests alumnes, també hem millorat el nostre treball en xarxa i les nostres capacitats per a treballar a nivell transnacional i intersectorial.

Participants:

Logo RedTree

RedTree (Espanya)

Entitat experta en la creació de metodologies amb persones amb dificultats.

Logo Sapere Aude

Sapere Aude (Polònia)

Escola d’Educació Primària amb una àmplia trajectòria implementant metodologies inclusives innovadores.

Resultats:

- O1 – “GUIA PER A LA INCLUSIÓ A L'AULA DE NENS I NENES AMB CÀNCER INFANTIL – RETINOBLASTOMA”, en la qual es descriu el mètode innovador i efectiu que ajuda docents a acollir a nens que han patit o pateixen càncer infantil (en el nostre cas la majoria retinoblastoma) en les seves classes i els seus centres educatius en igualtat, aconseguint que aconsegueixin un desenvolupament educatiu, social, i personal ple. Aquesta guia està desenvolupada en els tres idiomes del projecte i disponible per a la seva lliure descàrrega gratuïta en línia.

- Materials i recursos que permeten implementar el mètode generat.

- Resultats d'aprenentatge significatius per als participants (tant els docents com els alumnes i membres de les entitats participants).

- Una xarxa sostenible que permet fer costat a nens i nenes que conviuen amb el càncer per a viure de manera plena.

Activitats:

En el projecte realitzem múltiples activitats dividides en les diferents fases. Des de les pròpies activitats per a desenvolupar resultats fins a les de difusió, passant per activitats nacionals en les entitats sòcies, proves pilot i tallers, incloent:

  1. Reunions virtuals:
  2. Formació:
    • Programa Erasmus + amb Redtree (29/4/2022).
    • Creació de la formació en el Programa E+ i projectes KA210 per part de REDTREE (29/11/2022).
    • Formació sobre processos de planificació de l’aula, currículums, i adaptacions curriculars; realitzada per SAPERE AUDE (12/02/2023).
    • Formació en línia als socis sobre la inclusió a l’aula i els joves amb càncer; realitzada per SAPERE AUDE (14/02/2023).
    • Formació sobre càncer infantil i retinoblastoma en el centre SAPERE AUDE realitzada per la Fundació Nineta dels Ulls, així com formació específica de metodologies inclusives a l’aula realitzada per REDTREE (04/04/2023 i 05/04/2023).
  3. Reunions virtuals de comissions de treball:
    • Patronat (mensualment).
    • Reunions equip (periòdicament).
  4. Reunió presencial equip Fundació – Pla estratègic (28/05/2022).

  1. Trobada famílies ( 21-23 octubre 2022). Famílies i experts.
  2. Jornada d’educació emocional a pacients i famílies, amb La Granja escola Corral de Neri (22/10/2022).
  3. Conferències d’experts a famílies i pacients (22/10/2022).
    • Invitats: Dra. Agustina Sirgo (psicòloga), Dra. María Genoveva Correa (oncòloga), Dr. Bernat Gel i Dr. Eduard Serra (investigadors del Grup de Recerca de Càncer Hereditari a l’IGTP), Dr. Xavier Gironès (expert en machine learning), Dr. Jaume Català (oftalmòleg).
  4. Trobada nacional amb dimensió europea de docents (Rajszew, Polònia), 04/04/2023.
  5. Jornada d’educació emocional per docents. Rajszew, Polònia (12/04/2023). Xarrades organitzades per la Fundació Rozwoju Świadomości Emocjonalnej – EmocJa sobre inteligència emocional.
  6. Xerrada sobre la vida: 4 adults diagnosticats de retinoblastoma quan eren infants comparteixen la seva experiència vital amb el retinoblastoma amb altres famílies, pacients i experts clínics (16/05/2023).
  7. Xerrada d’experts sobre pròtesis oculars per famílies i pacients amb retinoblastoma i experts clínics (17/05/2023).
    • Invitats: Dra. Esther Casas (coordinadora de la Unitat d’alteracions congènites de desenvolupament palpebral i ocular de l’hospital Sant Joan de Déu), Helena Escoda (especialista en Child Life on treballa amb l’equip de la Dra. Casas oferint ajuda emocional en els processos d’enucleació), i Randhal Skrt, mare experta.
  8. Trobada famílies (20-22 d’octubre 2023). Famílies i experts.
  9. Jornada d’educació emocional a pacients i famílies, amb La Granja escola Corral de Neri (21/10/2023).
  10. Conferències d’experts a famílies i pacients (21/10/2023).
  11. Jornada d’educació emocional per a docents, 15 de novembre de 2023.
  1. Notícies essencials compartides per les xarxes socials:
  2. Reunions amb altres entitats:
  3. Szkoła Podstawowa Sapere Aude w Rajszewie posts a les xarxes socials:
  4. Esdeveniments per difusió:
    • 3a Jornada de les Superheroïnes i els Superherois: projecte per treballar la inclusió a les aules d’educació primària i per donar a conèixer el retinoblastoma i els seus símptomes. El 2022, 111 escoles de tot l’estat Espanyol i una escola de Polònia van participar. El 2023, 127 escoles de tot l’estat han participat, amb més de 24.000 alumnes. Totes les escoles han estat informades de la presentació en format virtual de la “Guia per la inclusió a l’aula de nens i nenes amb càncer infantil” i de l’enllaç on se la poden descarregar.
    • Jornada de Superheroïnes i Superherois celebrada a SAPERE AUDE, Polònia.
    • Presentació en esdeveniment presencial de la guia a Polònia (15/11/2023).
    • Presentació de la guia a Espanya en un esdeveniment virtual (15/02/2024).
  5.  Altres:

Reunions transnacionals:

M1 Tarragona (ES) – 29 Novembre 2022

El dia 29 de novembre va tenir lloc la primera reunió transnacional del projecte “Involve, connect and teach for inclusion” que s’emmarca dins dels projectes Erasmus+ que impulsa la Unió Europea. A la trobada assistim representants de la fundació, de Redtree i de l’escola Sapere Aude de Polònia.

Durant la reunió es van presentar les tres entitats, es van explicar detalladament tot el projecte per a resoldre possibles dubtes, es van explicar les accions dutes a terme i es van planificar les accions futures. Entre altres aspectes, es va programar la pròxima trobada que tindrà lloc a l’abril a Polònia.

Les tres entitats compartim moltes experiències i es va generar una atmosfera de col·laboració molt favorable que, sens dubte, anirà en favor de la consecució dels objectius del projecte i de la creació de projectes més grans en un futur pròxim.

M2 Rajszew (PL) – 04 Abril 2023

El dia 4 d’abril de 2023 es va celebrar la segona reunió transnacional del projecte europeu “Involve, Connect, i Teach for Inclusion: Educational Community Facing Childhood Cancer”, que impulsem la Fundació. La trobada va servir per a establir els continguts de la guia que elaborarem conjuntament per a la inclusió dels nens amb càncer a les escoles. Des de l’escola Sapere Aude ens van explicar totes les accions que han dut a terme en el marc del projecte i també la difusió que han pogut realitzar de la simptomatologia del retinoblastoma.

La pròxima trobada serà al febrer de 2024 a València i servirà per a analitzar a fons els continguts de la guia i de totes les accions dutes a terme per a tancar el projecte.

A destacar el gran acolliment que tant l’equip directiu, docent i sobretot l’alumnat de l’escola Sapere Aude ens van brindar, tant a nosaltres com als membres de Redtree.

M3 València (ES) – 23 Febrer 2024

El dia 23 de febrer de 2024 es va celebrar la tercerca reunió transnacional del projecte europeu “Involve, Connect, i Teach for Inclusion: Educational Community Facing Childhood Cancer”, que impulsem la Fundació. En la trobada presentem i avaluem el principal resultat del projecte: Guia per a la inclusió a l’aula de nens i nenes amb càncer infantil. L’escola Sapere Aude van presentar totes les activitats que han dut a terme en el projecte, juntament amb fotos i valoracions. La Fundació La Nineta dels Ulls també va presentar un resum de totes les activitats realitzades durant el projecte.

Les tres entitats valorem molt positivament la creació d’aquesta xarxa de treball que ens ha permès créixer, aprendre i iniciar una col·laboració que segur que tindrà continuïtat.

Impacte:

Després del desenvolupament del projecte hem aconseguit un impacte molt positiu punt en les tres entitats sòcies (creant una xarxa sostenible que creixerà amb més socis, col·laboradors, i nous projectes Erasmus+), però per descomptat en els beneficiaris:

Els ALUMNES, no sols aquells que pateixen o han patit càncer infantil, sinó també els seus companys, han vist potenciada la seva inclusió real a les aules durant la difícil etapa que viuen mentre lluiten contra aquesta terrible malaltia i posteriorment, quan afronten les seves seqüeles; els DOCENTS i el personal dels centres educatius han potenciat les seves pràctiques per a adaptar-les i fer més inclusiva la seva educació en formar-se sobre aquesta dura malaltia i el que implica; i els FAMILIARS, que moltes vegades tenen dificultats per a transmetre a les escoles les necessitats dels seus fills i filles, però ara poden facilitar aquesta etapa als seus petits gràcies als resultats del projecte.

Per part seva, les tres entitats sòcies (NINETA DELS ULLS, SAPERE AUDE, i REDTREE) ara compten amb més eines i recursos per a millorar la qualitat de vida dels seus principals beneficiaris, han millorat les seves pràctiques i serveis, i han pogut desenvolupar millors mètodes per a incloure alumnes amb càncer a les seves aules, fent-les més inclusives.

SEPIE Erasmus Plus Logo

El projecte "INVOLVE, CONNECT, AND TEACH FOR INCLUSION: EDUCATIONAL COMMUNITY FACING CHILDHOOD CANCER" està cofinançat pel programa Erasmus+ de la Unió Europea. El contingut de la pàgina és responsabilitat exclusiva de la Fundació La Nineta dels Ulls i ni la Comissió Europea, ni el Servei Espanyol per a la Internacionalització de l'Educació (SEPIE) són responsables de l'ús que pugui fer-se de la informació aquí difosa.

Tria:
Vols aplicar el teu donatiu a la deducció prevista en la legislació de l’IRPF?​

El formulari s'ha enviat amb èxit

Moltes gràcies!